in

Tumpang Gambar

hi selamat petang semua.
ini kisah saya pada tahun 2014. saya student politeknik kuching. hobi saya buat paranormal video kat rumah2 and bangunan lama kat Kuching.

Pada malam Jumaat, saya dan team saya adakan first meet and first hunting lah kiranya. Petra Jaya Production ( sekarang dh tak aktif lagi ). Pada suatu malam tu team yang sepatutnya bergumpul ada 6orang. 4lelaki 2perempuan. saya perempuan and ada sorang kakak tu. kereta yg kmi gunakan 2 buah kereta. saya dgn abg 1(nama dirahsiakan) seorang bekas tentera. dan seorang lagi abg videographer. kmi smua ni asal photographer dan videographer yg freelance. sbuah lagi kereta kakak tu dan dua org lagi abg sado.(sorry pengenalan yg agak panjang)

masa dh meet up dpan sbuah bangunan lama. hotel yg terbiar dr tahun 80an lagi. di tepi jalan raya. tapi malam tu agak sunyi laa. dalam pukul 10. masa kami nak bgambar team tu. akak and abg2 sado tu cakap diorang tak sedap hati. jadi diorang nak balik. agak kecewa juak gak (juga) laa hati ni time tu. punya lah excited kan. bgmba sama2 pun tak sempat wei. blm hunting lagi tu. pastu abg 1 ckp “korang nk plg, plg lah” and saya ckp kt abg dua org tu, kita 3 pun okay ni. masa tu umur saya 19tahun. abg 1 ni dlm 25 mcm tu lah. abg videographer ni 40an macam tu. sbelum kmi masuk tu, abg 1 bacakan pendinding utk kmi bertiga. slps tu. tak lupa yassin stiap sorang dlm beg camera masing2. kmk mulakan perjalanan kmk dgn surah alfatihah dan ayattul qursi. sbb niat kmk hnya ingin merakam dan merasa. ya kmi tahu, makhluk halus mmg wujud.

masa dekat tingkat pertama tu. lobby hotel agak nya yg dh usang. kaca2 dekat lantai kedengaran nyaring bnyi dipijak2 oleh kmi. suasana yang agak dingin malam tu. abg 1 dgn camera dslr dkt tgn knan dan camera digital biasa kat tgn kiri terus mengambil gmbar secara random dekat lobby.

kami menaiki tangga, ya Allah seram nya waktu tu dgn bunyi kelawar berterbangan disebabkan cahaya torchlight kmi. habis terbukak ikatan rmbut saya kna langgar klawar. kurang ajar betul. masa dh smpai kat tingkat 2. abg 1 ckp dia nak naik tingkat 3 and biarkan dia dlm sbuah bilik. dgn tripod dn camera terpasang. kmi tinggal kan dia kat situ. abg 1 asyik ambil gmba sndiri ja. tapi dlm keasyikan dia tu. tanpa tak sedar ada juga yg asyik join dia. bnda tu intai ja abg 1 dr dlm toilet. gila jelas do dlm camera dia tu. dalam video tak da pulak. anjing betol.

masa tu saya dgn abg video ni usya tingkat 4 dan 5 masok2 ja stiap bilik stiap toilet. gila do, dengan dinding dh blubang, dgn lantai penuh dgn kayu. saya dgn rajin pergi suluh smua tempat yg ada kat situ. sampai kat lift usang tu pun saya suluh. lift tu terbukak ja. stiap tingkat lft terbukak tapi kosong2 takda bilik lift lagi dah.

pastu kmk dua risau lah dgn abg 1 ni. dan kmi turun dgn laju kat tingkat 3. tengok abg 1 dh risau smcam. dia cakap “bahh cau jak kita” (bah mari kita pulang)

ayyy saya time tu dh bederau jugak lah darah. abg 1 ni pling brani antara abg video ni. so kalau dia dh ckp cau tu. hmm saya faham.

pastu dlm kereta baru dia cakap yang time dia dudok2 dlm bilik tu, dia rasa ada bnda yg cengkam tengkok dia. tapi dia kasi berani kan diri ambil gmba selfie guna camera dia tu. lahaaiii. malam tu blm lagi habis kat bangunan hotel tu.
slps tu kmi pergi kat Rumah Nurse Lama kat jalan area Civic Centre Kuching.

yang kat rumah nurse lama tu nanti saya type.

Perkongsian Daripada Unknown.

What do you think?

Written by ERRA

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Cerita Pocong

Meracau