in

Permainan Burung Hantu

Aktiviti Malam Burung Hantu ini pastinya dijalankan pada waktu malam, khususnya selepas jam 12 tengah malam. Kalau tidak, takkanlah dinamakan sebagai Malam Burung Hantu. Objektif utama aktiviti ini adalah untuk menambahkan daya keyakinan, ketabahan dan keberanian individu. Aktiviti ini sering dijadikan acara kemuncak dalam program-program ko-kurikulum di sekolah khususnya dalam aktiviti perkhemahan (camping) dan program-program bina semangat.

Tetapi biasalah, mesti ada objektif-objektif lain yang ditambah kemudiannya. Antaranya ialah keseronokkan hendak mengusik pelajar-pelajar Junior atau ahli-ahli kelab yang baru. Konsep aktiviti ini agak mudah difahami dan dipraktikkan, di mana setiap peserta akan melihat diri mereka sebagai seekor burung hantu yang duduk bersendirian di waktu malam gelap untuk menghayati suasana malam. Bukannya tidur ye.

Burung Hantu hanya tidur pada waktu siang. Setiap peserta akan ditempatkan di lokasi-lokasi tertentu dan jaraknya berjauhan antara satu sama lain. Ini untuk mengelakkan daripada berlakunya komunikasi di antara mereka. Peserta tidak dibenarkan membawa sebarang bentuk alat hiburan (contoh: walkman) dan komunikasi (telefon, wisel). Tapi masa saya sekolah dulu, mana ada pelajar sekolah yang pakai handphone!

Berapa lama anda akan ditinggalkan bersendirian, itu bergantung kepada kehendak penganjur aktiviti. Sebenarnya aktiviti Malam Burung Hantu ini terbahagi kepada dua kategori; Malam Burung Hantu tanpa Hantu, dan Malam Burung Hantu dengan Hantu. Malam Burung Hantu tanpa Hantu Dalam kategori ini, peserta akan ditinggalkan berseorangan di satu lokasi tertentu. Jadilah peserta itu seperti seekor burung hantu. Peserta tidak dibenarkan meninggalkan tempat tersebut dan mereka hendaklah kekal berada di sana untuk satu tempoh yang ditetapkan. Mereka hanya boleh meninggalkan tempat tersebut hanya setelah dijemput pulang oleh pengelola aktiviti Burung Hantu. Kebiasannya peserta akan berhadapan dengan cabaran emosi dan godaan yang timbul dari dalam diri sendiri.

Ada peserta yang ternampak atau terdengar “sesuatu”, dan ada juga yang tidak terjumpa apa-apa. Kadang-kadang ada yang menjerit ketakutan walaupun sebenarnya tak nampak apa-apa pun.

Perkongsian Daripada Unknown.

What do you think?

Written by ERRA

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Lagenda Tingkat 13

Pontianak Yang Menyamar