in

Perjalanan Paling Lama

Aku ND, aku dulu pernah sambung belajar di salah sebuah Uni di Utara Malaysia. Cerita ni aku sudah lama… aku rase2 laa pd penghujung 2011 atau awal tahun 2012. Berlaku nya pade hari aku ngn mmber2 aku xde klas. Roomate aku,aku gelarkan pali, pali ni seorang yg hati kering sepanjang aku knl die.. Pali nilah salah seorang individu yg terlibat didalam cerita aku..

Ade 2 org lagi kawan aku sejak sem 1 sehingga last nama dia tana(nama samaran: gugurl) dan sorang lagi mana dia tina(nama samaran:gugurl). Beberapa hari sebelum kejadian.. aku, pali dan tana plan nk ke bukit air..semua dah set…sebab tana volunteer kn kete die..janji minyak tong2.. sehari sebelum nya aku mengajak tina dan trus die setuju nk ikut sbb die ni adventure sikit..suke hutan2 nie..

Ok..kembali pd cerita. Waktu perjalanan ke bukit air tiada masalah di waktu pagi. Sesampainye kami di lokasi, kami trus cari port yg baik sebb kami nk buat BBQ kecik sekadar cukup utk kami ber4. Aktiviti kami berlalu dengan riang sampai yidak sedar hampir senja.. pada waktu itu aku trus mengarahkan kawan perempuan aku yg 2 org itu utk bersiap pulang manakala kami kemas tapak BBQ kami. Setelah selesai kemas kami pon beredar.. bukan pulang hostel..tp lokasi lagi 1.. iaitu kolam air panas lenggong,(ntah btol tak aku eja…sbb dah lama).

Sebelum kami ke destinasi seterusnya, kami singgah ke kuala perlis utk mengisi perut utk kali ke-2.. al maklom laaa..main air nie penat n cpt lapar.. PERISTIWA sebenar bermula disini.. Ak yg memandu.. pali tika itu berkata ” paling lambat 3 jam sampai lah kite, sbb aku nk ko bawak releks2 jee” aku pon setuju.. kawan pompuan aku dok main fon kat seat belakang..FYI.. kete aku bawak tu kete viva tana. Dieorg xbnyak cko..main fon pastu tido.

Ok..aku pon mulakan perjalanan..Pd mula oerjalanan mmg meriah..dlm setgh jam je trus gugurl tido..dan bermulalah…dlm perjalanan kiteorg..ak perasan kete yg bertentangan kami akan bg highbeam(lampu tggi) dan manakala jika terdapat lereta belakang kami, mereka akan menjauhi kami dan sekali rapat terus bg highbeam kemudian mejauh kembali. Aku pon ckp ngn pali yg kete2 ni dah kenape? Klo nk potong, potong je lah.

Pada tu pali hanya diam dan aku xtaw yg die sudah taw ape yg berlaku. Korang mesti tanya, kawan gugurl kat belakang x rase pape ke??diorg syok main fon sampai tertido..so aku ngn pali sahaja yg mengadap ‘bende’ nie. Perjalanan kamilagi sukar ketika sudah masuk kaw. Kampong. (Nama kampong dh lupe). Setiap kali kereta melintasi kami..mereka akan bg highbeam yg kat belakang jgn ckp laa..diorg cucuk2 pastu bg highbeam..pastu menjauh balik…kete palk mase ni xboleh nak laju lagi…mcm ade set had laju je pade kete tuemase ni pali bg isyarat jari menunjuk di bumbung kete trus aku dpt ape yg di maksud kan.. patut laa aku tgk die berzikir dlm diam hanya jari sahaja yg bergerak.. dan br aku paham kenapa kereta2 yg melintasi kami main lampu highbeam.

FYI, perjalanan kami memakan mase hampir 5 jam utk sampai ke destinasi. Setelah kami hampir sampai ke destinasi br lah keadaan kereta kembali normal. Itu pon dah nk sampai betol2 area kampong kolam air panas…(org utara taw laa).

Setelah selamat sampai kami trus masuk utk beli tiket kolam air panas..tina dgn tana hanya mamai2 ketika masuk ke kolam air panas. Mereka berlagak seperti tiada apa2… aku dgn pali hanya duduk di kolam sehingga selepas subuh.. kami bergerak balik kampus setelah matahati terbit kerana tidak mahu kejadian mlm semalam berlaku kembali.

Mase balik tu, pali memberitahu aku ape yg die nampak… mase dlm perjalanan semasa nk ke kolam air panas tu, die perasan mcm ade kain putih dan tak lama selepas itu memperlihatkan rambut di cermin depan.(pali ni bnyak pengalaman jumpe ‘bende’, sbb hobi die dok suka mancing kat pelusuk2)tu yg semaba je die tgk. Tp die diam kn saja, alasan taknk aku panik.’bende’ ru terbang selepas kami menghampiri kaw. Kampong yg agak riuh di waktu mlm..

Alhamdulillah kami balik dengan aman tiada gangguan.

Perkongsian Daripada Unknown.

What do you think?

Written by ERRA

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Lembaga Bewarna Merah

Lebuhraya Seremban-Port Dickson