in

Misteri Hospital Seram

Asslmmualaikum tn ikram. Nama samaran saya  Mj(youtube) kita pendekkn cerita ini ya tn ikram. Harap tn ikram jgn sebutkn nama hospital dan daerah ini. Saya risau pula d ambil tindakkn oleh jabatan kesihatan malaysia..hihi..nama saya tu tn ikram nak ubah ke..apa ke..tak kisahlh. Baiklh tn ikram..saya cerita k..

Mlm itu adalh mlm  kedua saya akan brmlm d hospital *****.

Utk menjaga isteri saya yg baru lps  bersalin.. anak pertama kami ..

Hospital tmpt isteri saya bersalin ni trletak d satu kwsn d pantai barat sabah yg hanya memakan masa perjalanan selama **** menuju ke kota kinabalu sabah….

Slps tamat waktu kerja jam 5 ptg tdi..saya bergegas pulang k rumah mertua saya..di mana saya dan isteri tinggal di rmh mertua buat sementara waktu.. kerana saya dan isteri  belum mndapatkn rmh yg sesuai pada masa itu,dan trpaksalh tinggal bersama mertua …smpi saja d rmh mertua saya sdh dekat wKtu maghrib.. d sabah ni hari cepat gelap..tdk seperti d singapura dn d malaya..keadaan tdk sama.. tanpa berlengah2.. saya pun teruslh menyediakn pakaian ganti dn keperluan isteri saya di hospital nti..slps semuanya selesai..saya pun ambil kesempatan sedikit masa utk mandi dn menunaikn kewajipan..utk mkn mlm memang tdk sempat..maknanya saya akan makan d luar saja..

Jam sdh menunjukkn pukul 7 mlm..7.30 mlm pintu utama utk ke wad akan d tutup..dn pelawat2 yg brada d wad akan d suruh keluar..kecuali individu yg menemani pesakit saja yg d benarkn berada d dlm wad..itu pun kena register awal2..dn bkn pada saat akhir…itu yg saya risaukn..perjlnan dri rmh mertua k hospital tu mngambil masa 25 minit..

saya pun bergegaslh..kerana takut pintu utama (main gate)masuk ke wad di kunci oleh pengawal keselamatan yg brtugas dn d tugaskn di hospital tersebut..hrp2lh ada belas kasian pengawal kslmtn kpd saya mlm ini…bgitulh harapan saya…

dulu keadaan biasa saja..hanya pihak hospital saja yg bertugas merawat pesakit..pengawal keselamatan memang tdk d tmptkn d hospital ini..itu pun sebelah mlm hanya beberapa org saja pihak hospital yg brtugas..tetapi di sebabkn ada kes2 yg tertentu.melibatkn soal keselamatan pesakit dn petugas hospital…sejak itulh.pengawal keselamatan telah d tmptkn d pintu utama wad hospital itu.

Setelah smpi d hospital..saya pun meletakkn kenderaan saya,di ruangan letak kenderaan..yg agak jauh dri pintu masuk utama hospital ini..

Saya pun membawa brg2 keprluan isteri utk memasuki wad ..

Tetapi sebelum smpi ke pintu utama wad pesakit…

Saya trpaksa melalui ruang letak kereta ambulan yg d letakkn betul2 d depan ruang kecemasan ..

Pada masa itu kereta ambulan hanya ada satu saja d hospital trsebut..jika ada pun kereta ambulan yg lain ..itu adalh kereta ambulan dri hospital **** yg dtg berurusan d hospital trsebut setahu saya.

Memang pada mlm itu hanya ada sebuah saja kereta ambulan yg brada d situ..dan d ruangan kecemasan..sunyi sepi..”mungkin belum ada pesakit agaknya..dn staff belum masuk shift.. “kata ku d dlm hati..memang kwsn hospital tu sunyi..hanya saya sorg saja yg berada di luar prkarangan hospital masa tu..Al maklum tn ikram..ini hospital daerah..fasaliti memang kurang..

Slps saya melalui ruangan  kecemasan saya akan melalui satu ruangan lgi…ia itu ruangan pharmarcy..Pharmacy ini tdk broperasi pada waktu mlm dn hanya akan beroperasi pada waktu pejabat saja.. d depan ruangan pharmacy ini..d letakkn beberapa kerusi2 pjg utk pesakit menunggu dn d panggil utk mendptkn ubat ubatn dri pihak pharmacy…ruangan ini keadaannya ckup suram yg hanya mndpt sinaran lampu yg berada dri ruangan kecemasan tdi yg jaraknya lebih kurang 10 meter. 2 biji lampu kalimantang d atas siling tersebut memang tdk mampu menerangi seluruh d antara  kedua dua kwsn ini..wlaupun trdpt beberapa lampu kalimantang d siling ruangan pharmacy trsebut tetapi lampu2 tersebut tdk brnyala..”mungkin rosaklh tu…”getus hati saya..

D antara kerusi2 pjg yg trdpt d ruangan itu..saya dpt melihat sorg wanita brbaju putih sdg duduk sorg diri.dn membelakangkn saya..lagaknya seperti sorg jururawat…kerana perempuan ini mengenakn uniform jururawat..di atas kepalnya trdpt topi kebiasaan yg di pakai oleh rata2 jururawat di hospital kerajaan..(saya pun tdk tau apa nama benda yg di atas kepala jururawat tu..hihi)melainkn jururawat yg bertudung..saya terus memandang ke arah wanita itu yg tiada sbrg pergerakan sedikit pun dan dia hanya duduk trpaku d salah sebuah kerusi pjg.yg trdpt d situ. dan sambil saya terus  melangkah menuju ke pintu utama wad yg jaraknya hanya tinggal beberapa meter saja..

“Hairan ya…mngpa pula jururawat ni duduk d ruangan tu??hati saya trtanya2…

Tpi ni kwsn hospital..suka hatilh jururawat nak duduk d mana sekalipun utk tujuan berehat atau menunggu kwn atau pun keluarga yg dtg mnjemput mereka waktu habis kerja..begitulh d antara kata2 yg brmain d fikiran saya waktu itu..

Setelah smpi d pintu utama wad pesakit..dan nama saya d catatkn d dlm buku laporan pengawal yg bertugas pada mlm itu..ia itu sorg pengawal lelaki yg brumur dlm lingkungan 50 tahun..orgnya baik dan peramah..kami brsembang seketika..dlm beberapa minit begitu..

Setelah selesai brsembang dgn pengawal keselamatan trsebut..saya terus memasuki wad d mana isteri saya di tempatkn..saya terus menuju ke katil isteri saya..utk mnyerahkn brg2 yg saya bawa tdi..

Isteri saya meminta izin utk ke tandas ..kerana ia mau membersihkn diri..

Saya duduk d kerusi yg trdpt d tepi katil wad isteri saya sambil menantikn isteri saya selesai membersihkn dirinya..

Sambil2 itu saya mendukung bayi kami yg baru lahir yg sdg brjaga saat itu..

Setelah isteri saya selesai membersihkn dirinya..kami bersembang tentng byk prkara setelah isteri saya keluar hospital  nti…

Dan isteri jga brcerita tentang kisah2 hospital ni..yg dia dengar dri pesakit2 yg berada d wad d mana dia d tmptkn  ni..saya hanya menganggukkn kepala saja..sambil memandang ke luar tingkap wad..keadaan d luar sana tdklh bgitu menyeramkn.kerana keadaan d sebelah luar wad wanita lps brsalin  ni..suasananya terang..lampu sana sini trpsg..al makumlh..hospital ni ..ia sebuah hospital lama..rasanya dlm era 80an ia d bina brdasarkn keadaan seni binaannya..binaannya fasarana hospital ni bukannya jenis brtingkat..dan saya pun kurang arif tentang sejarah hospital ni..rekaannya sama mcm hospital zmn british..hanya pengubah suaian sedikit membuatkn ia nmpk seperti sebuah hospital moden..(ketika itu tahun 1991..skg 2019 ni byk pengubahsuaian d lakukn)

Tetapi ada kisah seram.yg trjadi d hospital ni..boleh rujuk d buku mastika..edaran dn edisi yg keberapa saya kurang pasti.,

Saya memberitahu isteri saya ..yg saya hendak pergi  merokok d luar perkarangn hospital..isteri saya membantah..dia kata tak perlulh..tahan saja rasa nak merokok tu…hospital ni byk kes seram.. katanya lagi..

“Ada ada sajalh awak ni..”kata saya dan  kpd isteri yg duduk minum air d birai katil wad…

Saya berlalu pergi dan menuju ke luar prkarangn hospital itu..laluannya sebenarnya ada dri pelbagai arah slps kluar dri pintu utama wad trsebut..tetapi saya lebih suka memilih laluan pertama yg saya lalui tdi..kerana laluannya hanya lurus tanpa ada memasuki kwsn department hospital yg lain utk menuju ke luar prkarangan hospital…

Ehhh…rasanya lama.saya brada d dlm wad tdi…tpi..wanita yg brbaju putih seperti jururawat yg duduk d kerusi pjg tdi..masih lagi ada..dn duduk diam seperti mula2 saya dtg…

Hairan….aahh biarlh..malas nak campur urusan org lain..saya berlalu pergi…meninggalkn ruangan  trsebut..

Setelah berada di kwsn letak kereta di luar hospital tu..

Saya pun menghidupkn api rokok..sambil sedut asap rokok…saya melihat sekeliling kwsn hospital papar tu….

Sunyi…..letak kereta byk kosong…nak.brbual tkde sesiapa pun dekat situ..pengawal keselamatan hanya d tmptkn d pintu masuk utama wad pesakit..utk d luar hospital ni dn pada waktu tu..langsung tidak ada pengawal di tugaskan..  hospital daerah ini trpencil sedikit dri laluan utama lebuh raya papar kota kinabalu..yg hanya melalui jln hospital ni hanyalh penduduk kg sekitar.

Kerana hospital ni di bina d dlm kwsn kg begitulh tn ikram..itu psl keadaan  d hospital ini sunyi….sepi…..kdg meremang bulu tengkuk d buatnya klu brdiri lama2 d luar hospital ni pda waktu mlm…

Sambil sambil merokok tu saya melihat k arah ambulan yg d letakkn d depan bilik kecemasan tu …

tiba2 sesuatu aneh yg trjadi….

Saya mngosok2 mata saya yg bkn mengantuk dn bknnya mata saya d masuki habuk..tetapi saya hendak mengetahui apakh saya ini sdg brmimpi atau khayal..melihat ambulan yg trparkir brgoyang2..dgn sendirinya..

Saya buangkn rokok saya yg masih brbaki lgi..saya lihat jam d tgn sdh menunjukkn jam 10  mlm..

Saya terus menuju k arah ambulan trsebut..sampai saja pada ambulan tu saya terus meninjau ninjau ke dlm ambulan itu.. melalui cerminnya yg trtutup rapat dn sdikit gelap..tapi tetap nmpk ke dlm ambulan tu ….pintu trkunci..dlm kosong….

Hairan…..takde org pun..hanya peralatan d dlmnya..mcm mana ambuln ni boleh brgoyang dgn sendirinya…nak d  katakn gegaran tdk pun ada…

Saya mengelilingi ambulan tu dri pintu depan smpi belakang ambulan tu.. melihat mana tau ada siapa2 yg cuba brbuat nakal..tak ada..kosong…tidak ada pun sesiapa melainkn saya sorg diri d sana..di dlm kebingungan..

pintu bilik kecemasan pun masih trkunci …

Saya pun berlalu pergi meninggalkn ambulan itu..baru 3 langkah saya brgerak…ambulan tu brgoyang2 lagi..taulh ambulan d sabah ni ada yg masih menggunakn van pjg…ambuln ni jenis van toyota model  1991 ,agak sdh brumur..klu dia brgoyang2 arbsorber tu turut brbunyi…ngekkkk..ngekkkk..ngekkkk..bunyinya..ikut goyngan bdn ambulan tu….

Saya terhenti seketika dn brpaling melihat ambulan itu..tiba2 ambulan tu brgoyang lgi…tpi kli ini d sertai suara garau seperti seseorg yg sdg nazak dn menghembuskn nafas yg pjg….eiiiiiiiiiiieeekkkkkķk…bgtulh bunyinya…tn ikram..

Saya brpaling dn terus mngorak langkah meninggalkn ambulan tdi…bunyi trsebut masih lgi kedengaran…

Sdg saya mempercepatkn langkah utk menuju k pintu utama wad…dn berada d ruangan pharmacy sekali lgi langkah saya trhenti………

D dlm kesuraman ruangan itu saya melihat sorg perempuan  brpakaian seperti sorg jururawat dn berambut pjg sdg menyelongkar tong sampah yg brdekatan dgn pintu tandas pharmacy….

Trlihat oleh saya..sambil tgn kanan perempuan itu mnyelongkar  smph d dlm tong smph trsebut..manakala tgn kirinya k arah mulutnya..seolah2 sdg menghisap sesuatu..dgn mngeluarkn suatu suara yg ckup mnyeramkn ….suara itu umpama suara seseorang yg sdg mkn dgn gelojoh…dn perempuan itu tdk memperdulikn kehadiran saya d blkngnya…

 Saya terpaku… melihat apa yg sdg brlaku d depan mata saya..tiba2…

Perempuan itu brhenti menyelongkar lalu menoleh ke arah saya..

Dlm masa yg sama.saya jga menoleh ke arah kanan saya..kerana dri kejauhan saya trnmpk sepsg suami isteri yg sdg brjln menuju k arah  saya sambil membawa..brg2 d tgn mereka..tiba2 mereka berhenti brjln dn berundur ke belakang lalu trgesa gesa meninggalkn ruangn itu…

Saya …menoleh kembali kpd perempuan d depan saya tdi….perempuan itu mula..mnghampiri saya..rmbutnya pjg..wajahnya memang tdk jelas kelihatan..kerana ia brjln sambil menundukkn kepala…

Nafas saya sdh mula turun naik..

Kaki saya langsung tdk dpt d gerakkn..hanya trpaku keras brdiri..

Perempuan itu semakin mendekat kpd saya….

Heiiii..jgn kau ganggu anak adam itu!!!

Satu suara yg agak keras memecah keheningan ruangan suram itu..

Allahuakbar..Allahuakbar…azan terus d laungkn..

Saya menoleh.kekiri..rupa rupanya pacik pengawal keselamatan yg brada di pintu utama wad..mnyedari apa yg sdg berlaku ketika itu..sambil azan d laungkan oleh pacik pengawal

 Sambil itu juga dia melambaikn tgnnya memberikn isyarat kpd saya utk dtg kpdnya..

Dgn segenap kudrat yg ada..saya terus berlari k arah pengawal tersebut…azan terus d kumandangkn..

Dgn nafas yg trcungap cungap saya terus berlari sekuat tenaga yg mampu memasuki pintu pagar wad (main gate)..mcm nak putus jantung saya rasanya ikram..

 selesai azan d laungkn wanita itu terus hilang dri pandangan..

Setelah keadaan tenang..

Pacik pngawal tu dtg ke arah saya yg masih trcegat d pintu pagar utama wad bersalin tu..

Dia brtanya apakah keadaan saya ok atau sebaliknya..?dan saya mngatakn  bahawa diri saya ok..cuma terkejut sedikit dgn apa yg berlaku..

..hendak tapau mkn malam d kedai pun saya sdh tdk berani keluar.utk ke kenderaan saya yg brparkir d tmpt parkir luar hospital tu..

.ingin saya katakn pada pacik pengawal tu bahawa..tdi rasanya saya nak pengsan saja bila makhluk tu mnghampiri saya..hahaha..

Baiklh tuan ikram ..ini sajalh dulu kisah dn pengalaman saya yg tak berapa seram ni..salam dri saya. (Kisah pengalaman ini adalh brdasarkn kisah benar dri diri saya sendiri dn bknya dri kisah org lain..mana2 yg tn ikram nak  ubah cerita saya ni..saya izinkn)

Perkongsian Daripada Mj.

What do you think?

Written by ERRA

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Misteri Tanah Perkuburan

Kisah Stesen Minyak