in

Kisah Seram Jalan Marak Parak (Kota Marudu – Ranau)

Kisah yg kami lalui ni pada tahun 2015…kami memulakan perjalanan konvoi bermotor 5 orang sahaja dari Labuan ke tanah besar Sabah..masa tu sempena cuti hari wilayah persekutuan…so cuti la di Labuan..ambil peluang keluar pulau ke tanah besar sabah..
Pagi jumaat jam 6 kami sudah menaiki feri kenderaan menuju ke menumbuk,sabah.
Sampai saja kami terus meneruskan perjalanan ke kota kinabalu & kami berlima bermalam di kota kinabalu. Keesokkan harinya bermulanya cerita pengalaman yg mungkin tidak dapat kami lupakan..
Lepas saja breakfast di kk dalam jam 11pagi..kami terus gerak menuju kudat untuk ke simpang mengayau…tapi kami singgah di pekan kota marudu untuk isi minyak..plan kami memang tak bermalam di kudat..tp pergi balik saja & bermalam di kundasang..sebab homestay sudah booking..hehehe
Dalam perjalanan kota marudu menuju kudat kami kena tahan satu roadblock JPJ..semua kena tahan sebab bunyi ekzos bising..tp pegawai tu baik hati sebab kami dari jauh kan…dia lepaskan kami tapi kena tunggu jam 6.30ptg baru boleh limpas balik…sebab ke kudat hanya guna satu jalan..dia syorkan kami stay2 dulu di kudat..hahaha…sebab jalan sebelah lain pegawai mungkin dia tak bg peluang pada kami…kata pegawai JPJ tu  hahaha
Sebelum sampai ke simpang mengayau satu kejadian berlaku pada kami..salah seorang rider kami di sambar tebuan masa ride…tebuan masuk dalam baju…nasib antibody badan kuat…ahahahaha…ok jugak la…lepas sampai simpang mengayau dalam jam 4ptg, ambik gambar semua settle…kami sempat di sapa pengunjung..dia Nampak motor kami semua MODENAS MODEL…dia cakap WAH SEMUA MODENAS OOO… tapi yang kami heran orang tu bangsa cina…tau pula pasal motor…hahahaha
Lepas makan di simpang mengayau kami ke bandar kudat. Mau isi minyak & buang masa menunggu jam 6.30ptg..jam 6.30ptg saja kami terus gerak dari kudat ke kota marudu sebab cek point isi minyak di sana…kami tak suka sebenarnya ride malam ni…sampai sja di pekan kota marudu dalam jam 8.20malam,kami terus ke stesen minyak topup tank masing2…cek point seterusnya adalah Ranau..lepas ja settle isi minyak terus stesen tu tutup..hahahah…rupanya buka sampai 8.30mlm sja..nasib kami sempat isi..
Misi seterusnya mencari jalan simpang MARAK PARAK (kota marudu-ranau)…hanya seorang rider kami yg pernah lalu jalan tu itupun sekali saja…so aku tnya la dia,dia cakap tak jauh dari pekan ni…
Aku suruh la dia di depan nanti..kami follow belakang saja..kami terus gerak menuju jalan marak parak tu sebab kami ni kejar masa…dalam perjalan mencari simpang tu banyak tempat yang kami lalui…

Lepas sja pekan kota marudu kami lalu jalan raya kiri kanan kampong..tak nmpk sangat sebab gelap…teruskan perjalanan kami jumpa ada satu sambutan perayaan tepi jalan sja..perayaan tu kami tak tahu apa tapi ada macam tamu(night market) la..ramai orang,jalan pun ada jem sikit…ada la anggota rela yang mengawal jalan tu..kami teruskan lagi perjalanan,lepas tu ada sekumpulan budak2 motor kejar kami macam mau bwa berlumba…tp kami buat tak tahu saja..lepas tu diorang pun tak kejar lagi di sebabkan hujan turun tiba tiba…kami teruskan saja,tapi tak jauh lepas tu kami Nampak satu bangunan kedai…ada la kedai yang masih buka..kami singgah untuk bertanya sebab rasanya macam jauh sudah kami ride tp msih tak jumpa simpang marak parak tu…kedai tu kedai india @ Pakistan mungkin….lagi pun kami mau beli air minum terus…salah seorang dari kami pergi la Tanya tu owner kedai…”boss,di mana tu jalan marak parak tembus ranau?”

Kami agak terkejut apabila dia jawab “ oh,jalan tu tak jauh dari pekan kota marudu saja..jalan yang kamu lalui ni ke depan lagi dalam 10km pitas sudah ni” wahhhh rupanya kami tersesat ni..
Kawan pun keluarkan handphone dari beg tengok gps…betul pula kami sesat 22km sudah dari simpang tu…mau tak mau kena patah balik la..satu saja masalah ni sebab target minyak motor kami sudah tak cukup..sebelum patah balik kami sempat beli barang di kedai tu..beli sayap ayam mentah untuk BBQ nnti di homestay…keadaan kami waktu tu penat & lapar…hahahaha
On the way dari tersesat kami melimpasi kembali yang kami lalui tadi…tapi kali ni mata kena alert sikit la mencari simpang tu…kami jumpa satu roundabout besar & ada tulis signboard ‘JALAN MARAK PARAK” Akhirnya kami jumpa jua tu simpang…kami berhenti semua di simpang tu untuk cek GPS berapa kilometer pergi ranau..masa waktu tu 11.40malam..gps menunjukkan hanya 36km pergi ranau. kami pun senang hati la sebab mungkin minyak cukup sampai stesen minyak di ranau..
kami call owner homestay di kundasang bagitahu yg kami confirm datang,,,ya la kan sudah lewat . takut dia sangka kami tak jadi… Tanpa buang masa lagi,kami pun meneruskan perjalanan…masa tu jalan tu baru lagi…mungkin blum sampai setahun di buka…tiada signboard kilometer di tepi2 jalan…jalan tu sangat gelap..perasaan takut tu memang ada tapi mindset kami semua malam tu hanya ingin sampai ke homestay kundasang sja untuk berehat.
Kawan ada pesan kalua lalu jalan tu masa malam,jaga2 ada lanun darat (perompak)…tiba2 kami tersuluh ada sebuah van di tepi jalan dengan hanya lampu handphone di dalam van tu..sebaik saja kami semua melimpasi van tersebut,lampu van tu menyala & terus follow kami…masa tu aku yang paling last…memang takut abis la…kami semua “pulas throttle” la sebab takut…semakin kami laju semakin jugak van tu menghampiri…tiba2…van tu potong kami semua & terus laju di depan..oh,rupanya van tu nak join jalan sekali…mungkin dia pun tak berani jalan sorang…..fuhhhh lega sikit..
Lepas tu van tu pun hilang dari kelompok kami sebab dia laju…tiba2 jalan tu ada bukit tinggi memerlukan kami mendaki…dalam keadaan tgh malam,sejuk ada kabus2 sedikit…motor masa tu agak berat mendaki bukit…sampai ja puncak tinggi tu,jalan tu turun bukit balik…memang agak tinggi…masa turun tu agak laju la…hahaha…tapi aku tiba2 panik,aku tekan brek motor aku tak berfungsi tiba2..dua2 brek depan belakang tka berfungsi padahal dua2 disc brek…aku yang paling belakang,memang aku panic tp kawan2 yg lain tak perasan sebab menuruni bukit…dalam keadaan panik tu..satu saja aku terfikir..tukar gear,aku guna gear 1 untuk perlahan motor ku supaya tak berlanggar dengan motor kawan di depan…sampai saja di bwah & jalan rata sudah tiba2 brek aku berfungsi dua macam biasa…aku memang heran gila la masa tu…aku sempat bagitahu kawan brek aku masalah tadi di atas bukit…tapi kami semua teruskan perjalanan tanpa berhenti..rupanya motor salah seorang kawan pun leaking “block head” tiba2 masa mendaki bukit tadi tu tapi masih boleh jalan lagi Cuma kurang power la..
Rasa macam hampir 30minit perjalanan sudah…tiba2 kami Nampak satu signboard kilometer..
Tertulis” RANAU 57KM” …rasanya semua kami Nampak memang hairan…dalam gps 36km tapi kenapa ada baki lagi ni 57KM…BLURR ni…tp kami teruskan jugak perjalanan..tiba2 aku teringat yang sayap ayam yg kami beli tadi dekat bakul motor aku…teringat ckp seseorang” jgn bwa benda berdarah kalau lalu tempat yg kita baru pernah” …teringat kes brek aku tak berfungsi tadi,terus teringat mungkin ada sesuatu yg ikut aku…aku waktu tu di belakang terus potong kawan2 untuk di depan sebab takut..hahahaha
Tiba2…motor kawan kehabisan minyak…tiada pilihan lain terpksa semua berhenti la…kami berhenti betul2 di selekoh bawah bukit…mau tak mau terpaksa ambil minyak dari motor lain…kebetulan motor aku masih banyak minyak sebab tangki aku besar…cari2 botol tepi jalan jumpa la botol air 1.5liter tu..
Lama jugak la salin tu minyak..masa menunggu tu,kwn yg kehabisan minyak tu ada cakap dgn kwn sorang lagi..dia cakap “bagus buang tu sayap ayam satu @ dua ketul” sambal mencari di mna letaknya sayap tu…tp dia tak tahu sayap tu di bakul motor aku..kawan yg mendengar diam2 saja sebab dalam hati nya “kalau di buang masa ni tiba2 muncul apa2 lembaga di depan2 ni mana mau lari???” haahahaha…aku pun dengar cadangan kawan tapi pura2 tak dengar la…sbb macam takut sikit sudah ni…hahahaha
Dalam masa yang sama,semua kami Nampak sebuah rumah di atas bukit dengan lampu yg malap…hairan jugak kenapa ada rumah di tengah2 hutan ni..selesai salin minyak,dapat la 1.5liter untuk motor kawan tu…kami teruskan perjalanan tanpa banyak fikir…jalan tak sampai 20km tiba2 kawan bagi signal kehabisan minyak lagi…motor yg sama…hairan jgk motor kapcai saja 1.5liter tak sampai 20km…kami berhenti lagi kali kedua tetapi sebuah motor yg di depan terlajak ke depan…kami sudah berhenti,kawan yg terlajak tu patah balik tempat kami…tiba2 dia bagitahu kami “geng, ada bukit tinggi lagi di depan lagi tinggi dari yg tdi” ….kami pun jawab..ohhh okey…

Untuk kali kedua kami salin minyak dari motor aku jugak…tapi masalah takda botol mau salin..kebetulan kawan ada bekas air mineral nya tapi 500ml sja botol kecil..apa boleh buat…guna saja lagipun minyak aku pun tinggal sikit…kalau dari motor lain memang tak dapat bagi sebab cukup2 saja minyak masing2…dapat la 500ml sahaja & isi la di motor kawan tu…sebelum teruskan perjalanan, rupanya dua dari kami tersuluh rumah using & sangat buruk betul2 deoan kami berhenti tu,tapi diorang diam2 saja…kami pun teruskan perjalanan,teringat cakap kawan tadi yg ada bukit tinggi di depan…kami pun pecut la motor supaya kuat naik bukit…tapi satu bukit pun kami tak jumpa..dengan kepenatan & lapar mindset kami tak terlalu fikir banyak sangat…teruskan sja perjalanan…
Nmpak kelibat dari jauh dengan panahan lampu motor…ada sesuatu yg bergerak di tepi jalan..semakin dekat semakin jelas…ada 3 ekor kerbau sambal lari2 anak…tetapi yang heran tu adalah saiz kerbau tu..seekor besarnya macam sebiji kereta kancil…cuba bayangkan 3 ekor..betul ke itu kerbau…rasa takut tu memang ada tapi kami teruskan saja perjalanan..lepas saja limpas tu kerbau tiba2 satu kawan tu ride macam semacam..ke tengah ke tepi,kawan pun follow la dekat rupanya dia tidur atas motor..kawan bunyikan hon,dia pun sedar…nasib tidak eksiden masa tu…tiba kami jumpa simpang 3…kami tengok kiri kana ada kampong sudah..senang hati sudah akhirnya sampai area Ranau..kami pun cari stesen minyak RANAU & jumpa..ingat tak 500ml minyak yg last di isi kenapa boleh sampai ranau??? Dan bukit tinggi yg kawan maksudkan tak wujud padahal selepas di Tanya dia boleh Nampak lampu motor kami di bawah bukit masa dia patah balik…
Lepas isi minyak kami teruskan perjalanan ke kundasang..alhamdulilah selamat sampai ke homestay yg sudah kami booking…onwernya setia menunggu walaupun jam masa tu 2.45pagi….
Kami sempat BBQ sayap ayam tu..hahaha…makan & rehat..
Cerita kami tak la seram sangat Cuma ada benda2 yang tak boleh di terima dengan logik akal..sampai sekarang masih jadi tanda Tanya bagi kami..brek tiada,minyak 1.5liter tak sampai 20km tp 500ml sampai ranau..kerbau besar,rumah using & bukit tinggi..

Sekian
Terima kasih sebab baca sampai habis.

Perkongsian Daripada Goers.

What do you think?

Written by ERRA

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Spirit Of The Coin

1985